miercuri, 26 februarie 2014

CADEREA DE CALCIU


CADEREA DE CALCIU - cauze si remedii

(PIERDERE DE CALCIU, LIPSA DE CALCIU)
Calcium loss (engl)

In articol din  December 22, 2011, publicat de  Dr Ditoiu Alecse Valerian Spitalul Fundeni Clinica Medicala descrie rolul calciului in organism, reglarea metabolismului, can poate sa apara lipsa de calciu si simptomele.
“Caderea de calciu” este intalnita mai ales la persoane tinere, in peste 90% femei, fiind expresia unei scaderi a concentratiei calciului din sange, asociate cu un fond psihic sensibil, labil.
Calciul este cel mai important ion din organism. Organismul adultului contina cca 1kg de calciu, 99% din acesta fiind in oase. In sange, calciul de afla sub doua forma, neionizat (metabolic inactiv) si ionizat (metabolic activ).
Hipocalcemia = scaderea concentratie calciului sanguin total sub 9mg/dl, sau a celui ionizat sub 4,5mg/dl

ROLUL CALCIULUI IN ORGANISM
Ø  mentinerea sanatatii oaselor si dintilor
Ø  functionarea sistemului muscular si nervos
Ø  coagularea sangelui
Ø  stimularea secretiei unor hormoni
Ø  activitatea a numeroase enzime
Ø  mentinerea tensiunii arteriale in limite normale

REGLAREA METABOLISMULUI CALCIULUI
Calciul din organism provine din alimente. Cea mai importanta glanda cu rol in reglarea metabolismului calciului este paratiroida.
Absorbtia calciului din intestin, se face sub influenta vitaminei D, care este metabolizata (devenind activa) in rinichi. Tot rinichiul are rolul de a elimina excesul de calciu din organism, care nu se depune in oase sau nu circula in sange.
Rezulta ca cele mai importante organe implicate in reglarea metabolismul calciului sunt paratiroidele, intestinul, oasele si rinichiul.

CAND POATE SA APARA LIPSA DE CALCIU?
Cel mai frecvent lipsa de calciu poate sa apara in urmatoarele situatii:
Ø  insuficienta renala cronica – cea mai frecventa cauza de lipsa de calciu, datoria afectarii metabolismului vitaminei D
Ø  boli endocrine – hipoparatiroidism postoperator, autoimun, congenital sau pseudohipoparatiroidism
Ø  scaderea concentratiei magneziului din sange
Ø  cresterea fosforului in sange
Ø  pancreatita acuta
Ø  lipsa de absorbtie a calciului la administrarea unor medicamente
Ø  cancer de prostata sau san
Ø  boli renale cu pierdere de calciu
Ø  femeile in premenopauza nasteri frecvente
Ø  lipsa efortului fizic
Ø  alimentatie deficitara prin cure de slabire repetate, mai ales la tinere
Ø  alcoolism
Ø  alimentatia vegetariana sau prea bogata in fainoase
Ø  alimentatie excesiv de bogata in carne
Ø  consum excesiv de cafea
Ø  lipsa de expunere la soare, decit de vitamina D
Ø  lipsa de calciu din alimentatie
Ø  laxative luate cronic
Ø  medicamente – anticonvulsivante, cisplatinium, 5-fluorouracil, leucovorin, EDTA, foscarnet, flor
Ø  boli pulmonare cu hiperventilatie

SIMPTOMELE LIPSEI DE CALCIU
v  Lipsa de calciu poate afecta activitatea musculara (asa numita spasmofilie), dar si alte sisteme ale organismului.
v  In criza de lipsa de calciu pot sa apara:
v  amorteli in special in jurul gurii, ochilor , “zbaterea” ochilor
v  spasme sau crampe musculare, mai laes la fata
v  dureri abdominale
v  reflexe osteotendinoase exagerate
v  spasme laringiene
v  tulburari de ritm ale inimii

CARE SUNT ALIMENTELE BOGATE IN CALCIU?
ü  oua
ü  lapte, lactate
ü  branza, branzeturi

Lipsa de calciu poate fi acuta, care se manifesta prin simptomele mentionate , sau cronica ce se poate asocia cu osteoporoza, osteomalacie sau intarzierea dezvoltarii osoase la copii.
La tinere se descrie lipsa de calciu si magneziu cu manifestarile mentionate poarta numele despasmoflie, iar in aparitia sa are o mare influenta sistemul nervos; majoritatea acestor persoane sunt labile psiho-emotional, anxioase, fricoase, extrem de critice la adresa celorlati, avand in plus insomnie, cosmaruri.
In general se pune eticheta de “lipsa de calciu” oricaror manifestari functionale la tinere, acestea devenind abonate la ” o injectie cu calciu” facuta la camerele de garda ale spitalelor.


REMEDII RAPIDE SI EFICIENTE IN CAZ DE 

CADERE DE CALCIU


Dr. Corina Isfănescu, medic specialist endocrinologie în cadrul CMU, spune că spasmofilia sau tetania cronică reprezintă, medical vorbind, o hiperexcitabilitate neuromusculară declanşată de emoţii, eforturi fizice sau intelectuale prelungite, stres, sau căldură excesivă.
Cauzele acesteia pot fi determinate de:
- Aport insuficient de calciu;
- Deficit de absorbţie a calciului plus vitaminei D, apărute în rahitism, gastrectomii, pancreatite cronice, obstrucţii biliare, malabsorbţie intestinală;
- Deficit de activitate a vitaminei D: rahitism vitamino-rezistent, hepatită cronică, insuficienţă renală;
- Hipomagneziemie.
Nu este de neglijat o componentă ce ţine de individualitatea fiecărei persoane - oamenii care sunt mai anxioşi nu rezistă la perioade mai îndelungate de stres şi suprasolicitare, explică specialistul CMU. Manifestările spasmofiliei sunt: furnicături, crampe musculare, pseudopierderi ale stării de conştienţă, apariţia unei senzaţii de „nod în gat” sau sufocare, uneori lipsa de aer, suspine sau stare de agitaţie.
            Cea mai importantă şi mai alarmantă situaţie pentru pacient este criza de tetanie (spasmofilie) în care apar amorţeli ale extremităţilor (mâini, picioare), contracturi simetrice ale mâinilor, amorţeli sau chiar contracţii în jurul gurii, hiperextensia gambelor, picioarelor şi chiar a trunchiului. Contracţiile sunt dureroase, iar pacienţii incep să fie agitaţi, transpiraţi, speriaţi. Criza durează câteva minute, cedând la administrarea de calciu intravenos. Rareori se însoţesc de contracturi ale musculaturii de la nivelul laringelui, stomacului. Tratamentul diferă în funcţie de intensitatea manifestărilor clinice.

“Dacă apar aceste simptome la birou, trebuie să avem la îndemână o tabletă efervescentă de calciu de 1.000 mg (cel mai eficient) pe care să o dizolvăm în puţină apă şi un sedativ (Extraveral, Calmepam, Distonocalm) pe care să le administrăm persoanei cu probleme. Încercăm să îndepărtăm lumea din jurul ei, să o întindem pe un pat sau pe jos, cu capul uşor ridicat, să o ventilăm, deschizând geamul sau modificând temperatura aerului condiţionat şi s-o ajutăm să treacă peste panica firească ce însoţeşte această criză”, arată dr. Corina Isfănescu.
Ulterior, putem să ne adresăm unui cabinet medical care va stabili dacă este nevoie de administrarea de calciu intravenos (Ca gluconic 10%) şi a unei perfuzii de 500 ml. ser glucozat, de administrarea unui alt sedativ intramuscular sau ajunge să dăm un tratament mai îndelungat pacientului. Acesta va consta în 1.000 mg calciu/zi şi 400-800UI/zi vitamina D, timp de cel puţin 10 zile pe lună, precum şi o asociere cu magneziu (de exemplu Magne B6) 2 tablete/zi, timp de 3 luni şi a unui sedativ care să fie administrat fie doar în criză, fie ca o terapie adjuvantă pe timp mai îndelungat.

Specialistul CMU consideră că este foarte important să nu neglijăm aportul de calciu, să căutăm variante pe care le toleram (de exemplu, cei cu colite nu tolerează laptele) şi să încercăm să aflăm dacă avem un deficit de vitamina D pentru a ne adresa unui medic în timp util. Prevenim în acest fel apariţia unei crize de spasmofilie care poate crea, pe termen lung, o teamă de a se reîntâmpla ceva destul de neplăcut şi stresant.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu