marți, 30 aprilie 2013

Decalogul si cele 9 porunci BisericestiDecalogul si cele 9 porunci Bisericesti


CELE 10 PORUNCI – DECALOGUL1.  Eu sunt Domnul Dumnezeul Tau; sa nu ai alti dumnezei afara de Mine.
2.  Sa nu-ti faci chip cioplit, nici alta asemanare, nici sa te inchini lor.
3.  Sa nu iei numele Domnului Dumnezeului tau in desert.
4.  Adu-ti aminte de ziua Domnului si o cinsteste.
5.  Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, ca bine sa-ti fie si multi ani sa traiesti pe pamant. 
6.  Sa nu ucizi. 
7.  Sa nu fii desfranat.
8.  Sa nu furi.
9.  Sa nu ridici marturie mincinoasa impotriva aproapelui tau.
10. Sa nu poftesti nimic din ce este al aproapelui tauCELE 9 PORUNCI BISERICESTI


1. Sa ascultam cu evlavie Sfanta Liturghie in fiecare Duminica si sarbatoare.
2. Sa tinem toate posturile de peste an.
3. Sa cinstim fetele bisericesti.
4. Sa ne spovedim si sa ne impartasim in fiecare din cele patru posturi mari de peste an, ori, daca in fiecare post nu putem, cel putin odata pe an, in Postul Pastilor.
5. Sa ne rugam pentru cei ce stau in fruntea tarii.
6. Sa tinem posturile pe care le-ar orandui episcopul sau mitropolitul locului in vreme de primejdii, de molime sau alte necazuri.
7. Sa nu citim carti eretice sau ale sectarilor.
8. Sa nu instrainam, nici sa folosim, spre scopuri straine, lucrurile bisericesti sau averea Bisericii.
9. Sa nu facem nunti si ospete, sau alte petreceri, in timpul posturilor.

duminică, 28 aprilie 2013

Floriile si sarbatoritii


Floriile - Intrarea Domnului in Ierusalim


           Sarbatoarea Intrarii lui Hristos in Ierusalim este cunoscuta in popor sub denumirea de Florii. 

Ramurile de salcie

        Dupa modelul multimii din cetatea Ierusalimului care l-a intampinat pe Mantuitorul cu ramuri de finic, Biserica Ortodoxa a randuit ca in aceasta zi sa imparta credinciosilor ramuri de salcie binecuvantate, ce simbolizeaza biruinta asupra mortii.
         In Duminica Floriilor, Biserica a randuit sa fie dezlegare la peste. Iar din seara acestei duminici, incep deniile din saptamana Sfintelor Patimi.

Nume de persoane ce isi serbeaza ziua de Duminica Floriilor

       Cu ocazie Floriilor, se obisnuieste a se sarbatori toti cei care poarta nume de floare. Iata numele celor sarbatoriti in Duminica Floriilor si daca este vreun nume care mi-a scapat, va rog sa-l mentionati si il voi adauga in lista:
Anemona
Brandusa
Calin, Camelia, Codrin, Codrina, Codrut, Codruta, Craita, Crina, Crinu , Crinuta, Crizantema
Delia
Floarea, Flora, Florenta, Florentin, Florentina
, Florian, Florica, Florin, Florina
Garofita, Gherghina
Iris
Lacrimioara, Laur, Laura, Laurentiu, Laurian, Lauriana
Margareta, Micsunica, Mugurel
Narcis, Narcisa
Panseluta
Romanita
Trandafira
Violeta, Viorel, Viorela, Viorica
Zambila, 
Zambilica

Va urez tuturor sarbatorilor La Multi Ani!

miercuri, 24 aprilie 2013

Icoana - definitie, etimologie

Sf. M. Mc. Gheorghe


Sfantul MAre Mucenic Gheorghe


Sfântul Mare Mucenic Gheorghe sau George (versiuni: Georgiu, Georz, Giurgiu, Iorgu; din greacă Gheorghios «agricultor»; c. 275/280  – d.23 aprilie 303) este un sfânt megalomartir, pomenit de aproape toate Bisericile tradiționale, de obicei pe data de 23 aprilie. Patron al unui număr de țări, regiuni și orașe; dintre care amintim orașele din România: Botoșani, Drobeta Turnu-Severin, Timișoara, Giurgiu, Băilești

Sfântul este serbat de:

Biserica Ortodoxă
Romano-Catolicism
Anglicanism
Luteranism
Bisericile vechi orientale

VIATA SFANTULUI:

Sfantul Mucenic Gheorghe s-a nascut in Capadocia, din parinti crestini. A trait in vremea imparatului Diocletian (sec. al IV-lea).  Datorita vitejiei si victoriilor sale, ajunge conducator de armata.
In anul 303, imparatul Diocletian va incepe lupta impotriva crestinilor. Au fost daramate lacasuri de cult, interzise adunarile crestinilor, arse cartile sfinte, iar cei ce refuzau sa aduca jertfa zeilor erau ucisi. In fata acestei situatii, Sfantul Gheorghe nu se fereste sa-si marturiseasca credinta in Hristos, motiv pentru care va fi intemnitat.  Va fi supus la diverse chinuri: loviri cu sulita, tras pe roata, ingropat in var, lespezi de piatra puse pe piept etc, dar nicio tortura nu l-a facut sa renunte la credinta sa.
Cei prezenti la aceste suferinte, uimiti de faptul ca Sfantul Gheorghe a ramas nevatamat si ca a inviat un mort, au renuntat la credinta pagana si au primit credinta in Hristos. Minunea invierii celui decedat, a convins-o si pe imparateasa Alexandra, sotia lui Diocletian, sa imbratiseze crestinismul.
Sfantul Gheorghe a fost ispitit cu onoruri pentru a jerfi zeilor, dar aceste incercari au fost zadarnice. Pentru ca nu a lepadat credinta in Hristos, Sfantul Gheorghe este condamnat la moarte prin decapitare, in ziua de 23 aprilie 304, ramanand de atunci zi de praznuire.

SFANTUL GHEORGHE IN ICONOGRAFIE:

Iconografia pastreaza imaginea Sfantului Gheorghe calare pe un cal, strapungand cu sulita un balaur. Este vorba despre o legenda pioasa, in care Sfantul Gheorghe salveaza cetatea Silena, din provincia Libiei, terorizata de un balaur. Aceasta imagine a sfantului a ramas in amintirea oamenilor ca model de curaj in lupta cu diavolul. Mai este reprezentat intr-o mantie rosie, culoare traditionala pentru un martir, dar si ca razboinic pedestru sau ca tribun militar in vesminte patriciene, cu o diadema metalica pe cap, cu o platosa sub mantie, tinand o cruce in mana dreapta si o sabie in mana stanga.

SFÂNTUL GHEORGHE ÎN CONȘTIINȚA ROMÂNEASCĂ:

În conștiința populară românească, Sf. Gheorghe este unul dintre cei mai prezenți sfinți, numeroase biserici purtând hramul său. Există numeroase orașe în România care poartă numele Sfântului Gheorghe și chiar unul dintre cele trei brațe ale Dunării este denumit astfel. Imaginea Sf. Gheorghe ucigând balaurul este prezentă și pe steagul Moldovei medievale trimis de Ștefan cel Mare la Mănăstirea Zografu de la Muntele Athos.
Sf. Gheorghe este de asemenea ocrotitorul Armatei Române (a cărei zi, 23 aprilie, coincide cu sărbătorirea sfântului). Este totodată patronul Angliei, al Georgiei și al Moscovei. În Lituania, Sf. Gheorghe este venerat ca protector al animalelor, iar în unele regiuni ale Spaniei ziua sfântului se serbează cu mese bogate și cu daruri.

Sfantul Gheorghe pe Steagul Moldovei:

Reprezentarea Sfantului Gheorghe doborand balaurul este prezenta si pe Steagul Moldovei, aflat la Manastirea Zografu din Muntele Athos. Pe acest steag se afla si rugaciunea Sfantului Stefan cel Mare catre Sfantul Gheorghe: "O, luptatorule si biruitorule, mare Gheorghe, in nevoi si in nenorociri grabnic ajutator si cald sprijinitor, iar celor intristati, bucurie nespusa, primeste de la noi aceasta rugaminte a smeritului tau rob, a Domnului Io Stefan Voievod, din mila lui Dumnezeu, Domnul Tarii Moldovei. Pazeste-l pe el neatins in lumea aceasta si în cea de apoi, pentru rugaciunile celor ce te cinstesc pe Tine, ca sa Te preamarim in veci. Amin. Si aceasta a facut-o in anul 7008 (1500), in al 43 an al Domniei Sale“. Mentionam ca pecetea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei poarta chipul Sfantului Gheorghe, preluat dupa steagul de lupta al Sfantului Stefan cel Mare.

OCROTITOR:

In 1222, regele Angliei, Richard Inima de Leu, l-a ales pe Sfantul Gheorghe patronul spiritual al Casei Regale si al intregii tari. Regele Edward al III-lea a infiintat "Ordinul St. George", iar Crucea Sfantului Gheorghe a devenit, mai tarziu, steagul Angliei, "Union Jack". Marele Mucenic Gheorghe este considerat si ocrotitorul Georgiei, Armeniei, Maltei, Lituaniei, Serbiei. Amintim ca Sfantul Gheorghe este si ocrotitorul armatei romane.

De Sfantul Gheorghe, aproape un milion de romani isi aniverseaza onomastica:
Din cei 924.830 de romani care isi aniverseaza onomastica de Sfantul Gheorghe, 739.368 sunt barbati.
Dintre femei, cele mai multe poarta numele de Georgeta (135.370). In aceasta zi nu vor fi uitate nici persoanele cu nume de Gheorghita sau Ghiorghita (34.623) si Geta (14.945 ).
La mulți ani celor care poartă numele Sfântului Mare

 Mucenic Gheorghe!


luni, 22 aprilie 2013


DESPRE                          - CURIOZITATI - PASIUNI - 


ciresul japonez - SAKURA ( sau sau さくら sau サクラ?)

Prunus serrulata (Cireşul Japonez) 
 • Increngatura: Angiosperms
 • Clasa: Eudicots
 • Ordinul: Rosales
 • Familia: Rosaceae
 • Genul: Prunus
 • Specia: Prunus serrulata
 • Denumire populara: cireş japonez
DESCRIERE:
Arbore cu coroana foarte larga, crestere erecta, frunzele tinere roscate, flori duble, de culoare roz intens cu inflorire bogata care apar in lunile aprilie-mai.
Atinge inaltimi de 7-10 m, diametrul coroanei 5-8 m, are o crestere moderata si se dezvolta bine in plin soare.

Sakura este indigenă în JaponiaChinaCoreea și India, dar poate fi găsită și în FilipineCanadaSUAGermaniaMarea Britanie, Romania etc.


Florii de prunus serrulata
ÎNGRIJIRE:
Tundere: Se poate menţine la dimensiuni mici prin tunderi succesive.
Sol: Necesita un sol profund, afanat si fertil. Nu suporta terenurile in apropierea apelor sau cele cu panza freatica superficiala.
Lumină: Pentru o buna crestere necesita mult soare.

         BENEFICII:
Cireşul japonez este un arbore strict decorativ, el nu face fructe.


SEMNIFICATIE:
Sakura, simbolizeaza dragostea, trecerea de la deziluzie la iluminare, natura efemera a vietii scurte si frumoase. Ciresul este intruchiparea sacrificiului; florea de cires, simbolul delicatetii si sensibilitatii omului, iar petalele florii de cires intruchipeaza persoana care se sacrifica pe sine pentru o misiune sau un ideal al sau.
Ciresul japonez inflorit

In limba japoneza sakura inseamna copacul de cires cu florile sale. Deasemenea este bine de stiut, ca ciresul despre care vorbim nu este acelasi cu ciresul care face fructe (sakuranbo), fiind o specie cultivata numai pentru florile sale. Regasita in cultura multor popoare asiatice, sakura, are o diferita insemnatate in functie de cultura si traditia specifica fiecarei natiuni, existand pe continentul asiatic in peste 200 de variante de cires. In Japonia, ciresul, are un loc aparte, in jurul acestuia creandu-se o adevarata pasiune ridicata la rang de arta. Semnificatia in sine, a condus in istorie la acordarea unor intelesuri, pe care noi europenii nu avem cum sa le intelegem.

Ciresul infloreste pentru prima data in luna ianuarie undeva in zona Okinawa si pana in ultimele 2 saptamani din martie si primele 2 din aprilie, in functie de temperatura, acesta, va inflori si in Kyoto si Tokyo ajungand mai apoi in celelalte provincii din nord. Institul Japonez de Meteorologie publica o permanenta monitorizare a frontului ..de inflorire a ciresului, informand pe cei interesati cand si unde acesta infloreste. Acest fenomen este denumit sakura zensen. Japonezii acorda o mare atentie acestor stiri meteorologice, multi abandonad pur si simplu totul pentru a fi alaturi de familie in parcuri, temple etc. si a vedea cum infloreste sakura. 


UTILIZARE:
Florile sunt admirate pentru frumusețea lor, iar lemnul este întrebuințat pentru mobilă de înaltă calitate, sculptură sau pentru imprimatul stampelor.

Impresii personale: 
Intr-adevar sunt niste flori deosebite, pe langa care doar treceam, le admiram, le pozam si le uitam, asta pana, nu demult, cand mi-am descoperit o pasiune pentru Japonia, in special limba, cultura si artele sale. Si de cand am citit mai mult si am cautat informatii despre ceva atat de departe fata de europa, simt ca ma bucur mai mult de primavara inflorita si de florile de ciresii atat cele japoneze cat si cele autohtone. Reinvierea naturii este ceva deosebit si sper sa aduca un strop de bucurie in inimile fiecarui muritor.  


Icoana pictata cu Sf. Mc Fanurie

Icoana pictată pe sticlă cu Sfântul Mucenic Fanurie  

- serbat de Biserica Ortodoxa la 27 August
Etapele picturii pe sticla:
 • prima etapa • a doua etapa • detaliuGalerie si detalii despre Icoanele pictate in Atelierul IB EterneIcoană pictată cu Sfântul Mc Sabin Egipteanul

Icoană pictată pe sticlă cu Sfântul Mucenic Sabin Egipteanul, serbat de Biserica Ortodoxa pe 16 martie


 • Prima etapa a picturi si finalizarea icoanei:


 • Icoana pictata finalizataGalerie si detalii despre Icoanele pictate in Atelierul IB EterneO icoana este eterna si are valoare spirituala! Dumnezeu sa va binecuvanteze! Amin!


Dunărea Primăvara

vineri, 19 aprilie 2013

Manastirea Turnu - Căciulata - Râmnicu Vâlcia


 Manastirea Turnu

Biserica Manastirii Turnu
         Manastirea Turnu este una dintre vetrele monahale de mare spiritualitate crestina, din Eparhia Ramnicului, asezata intr-un loc retras pe malul stang al Oltului, sub Muntele Cozia, la doi kilometri de ctitoria voievodului Mircea cel Batran, Manastirea Cozia.

Acces: posibilitatile de a ajunge aici sunt multiple si comode, cei ce doresc o plimbare pe jos, merg din statiunea Caciulata peste digul ce uneste cele doua maluri ale raului, altii cu trenul, ce opreste in statia din apropiere, sau cu masina, pana in curtea Sfantului Locas.

Scurt istoric:
Denumirea Manastirii vine de la un turn masiv, de pe stanca numita "Piscul lui Teofil", construit in secolul al II-lea de legiunile romane din Castrul Arutela ale carui ruine se mai vad in Poiana Bivolari, mai jos de actuala hidrocentrala. La inceput i s-a zis "Schitul de dupa turn", apoi "Schitul Turnu", iar in cele din urma, "Manastirea Turnu".

Istoria ne relateaza ca prin veacurile al XV-lea si al XVI-lea s-au retras cativa calugari de la Manastirea Cozia, traind la inceput intr-o desavarsita saracie, adapostiti in colibe si case de lemn. Dintre sihastri retrasi aici cei mai renumiti au fost pustnicii Daniil si Misail, ale caror chilii (sapate in stanca) se vad si astazi.
 Pe la jumatatea secolului al XVI-lea, adunandu-se mai multi sihastri, ieroschimonahul Misail a ridicat aici o mica biserica de lemn cu hramul "Intrarea in Biserica a Maicii Domnului", intemeind astfel "Schitul Turnu".
        In anul 1676, dupa ce egumenul cozian Varlaam a fost promovat episcop al Ramnicului, acorda o grija deosebita pustnicilor de la Turnu; ajungand apoi mitropolit al Tarii Romanesti, construieste o bisericuta din piatra si caramida pe vechea temelie, a bisericii de lemn, asezand sub ea moastele cuviosilor Daniil si Misail. De atunci, ea fiind o asezare monahala cu viata statornica, sub obladuirea Manastirii Cozia.
      Biserica veche ce se afla imediat la intrare, a fost ridicata in anul 1676, pe locul alteia din lemn, ctitoria fostului episcop de Ramnic, Varlaam, mitropolitul Tarii Romanesti, stins din viata in anul 1702.
       Pana in anul 1939, aici a functionat o scoala de cantareti bisericesti.

Hramuri:

 •  "Schimbarea la Fata" (6 August) - hramul principal al manastirii.
 • "Izvorul Tamaduirii
 •  Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

Staret:
monahul Ioanichie Trifa, hirotonit ieromonah in 1992, care conduce destinele Manastirii si in prezent. Originar din judetul Alba, devotat vietii monahale si bun gospodar.


Atractii deosebite pentru vizitatori sunt:
 •          Chiliile sapate in piatra, considerate ca spatii unde au locuit primii pustnici turneni.

Chilie sapata in piatra 
 •   In apropierea acestui vechi asezamant monastic se pastreaza si astazi unele vestigii istorice renumite cum ar fi: castrul roman "Arutela", stanca de piatra numita "Masa lui Traian" si baile termale de la Bivolari - pe malul stang al Oltului. 
Vestigiile castrului roman
Mănăstire de călugări
         In prezent la Manastirea Turnu vietuiesc peste 25 de monahi si frati, in munca si rugaciune. Ducând o viata austera, neconsumandu-se carne.

Impresii personale: Mi-a randuit Bunul Dumnezeu si am ajuns in acest loc deosebit. E o combinatie minunata, manastirea este intre munte Cozia si  raul Olt. Un loc linistitor, incarcat pozitiv ce dau trairii de ne descris. M-am simtit deosebit.

Adresa: loc. Călimăneşti, jud. Vâlcea, cod 245601, România. Este situată la 25 km de Rm. Vâlcea
Peisajul ce inconjoara Manastirea