joi, 12 septembrie 2013

ICOANA PE STICLA - CUM SE LUCREAZA O ICOANA IN ATELIERUL IB ETERNE

ICOANA PE STICLA - CUM SE LUCREAZA O ICOANA IN

 ATELIERUL IB ETERNE


Prezentarea etapele de executie a unei icoane pe sticle in Atelierul IB Eterne:
Icoanele se realizeaza dupa un desen in creion facut de iconar cu rol de model. Dupa ce este creionat modelul, se traseaza conturul in creion B2 pe spatele foii inversul desenului, deoarece pe sticla se lucreaza pe spate deci partea care va fi lucrata va fi in interior dupa inramare.
Obligatoriu este nevoie de degresarea sticlei cu o solutie de curatat geamuri, ulterior se strege geamul pana va fi uscat; urmeaza sa se puna inversul desenului pe spatele sticlei.
Este nevoie de penita cu toc sau o pensula subtire pentru a face desenul invers cu tus negru sau tempera neagra.
Dupa ce a fost realizat desenul invers pe spatele sticlei cu tus/ tempera acesta se fixeaza cu o solutie de lac transparet in amestec cu diluant nitro sau nitrolac nuanta transparenta de calitate superioara.
Fixarea este importanta si se face deoarece protejeaza conturul negru care nu se mai poate sterge si suprafata neteda a sticlei nu permite pictarea pe ea astfel prin fixare devine o suprafata pe care se poate picta. Si fara a exista riscul de a se amesteca conturul cu celelate nuante de culorii. De asemenea, la unele modele de icoane unele detalii se pot face cu contur alb fixat cu nitrolac transparent.
Urmatorul pas este pictarea care se face cu culori tempera de calitate buna. Tehnica este exact pe dos ca la icoana pe lemn. Pictarea se face cu culorii vii dar se tine cont de pictura bizantina si tema trata.  Se picteaza fetele, mainile, hainele si alte elemente prezente in scena religioasa sau icoana.
La sfarsit se pune foita de schlagmetal aurie la nimb (acel cerc de deasupra capului) sau la diverse elemente decorative, de pe vestminte, etc si fondul icoanei. Dupa finalizare se ataseaza o coala pe verso cu rol de a proteja pictura si apoi se monteaza rama cea mai potrivita la culoare pentru fiecare icoana in parte.
            La cerere, icoanele se pot sfinti la Biserica Ortodoxa sau fiecare o poate sfinti unde doreste, poate la vreo Manastire sau Biserica unde are evlavie.


O icoana este eterna si are valoare spirituala!

2 comentarii:

  1. Unde pot gasi nitrolac transparent folosit in pictura pe sticla?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Nitrolac transparent se poate cumpara de la magazinele de constructi sau cele speciale de lacuri si vopsele. De asemenea, se poate utiliza si lac transparent.

      Ștergere