vineri, 19 aprilie 2013

Manastirea Turnu - Căciulata - Râmnicu Vâlcia


 Manastirea Turnu

Biserica Manastirii Turnu
         Manastirea Turnu este una dintre vetrele monahale de mare spiritualitate crestina, din Eparhia Ramnicului, asezata intr-un loc retras pe malul stang al Oltului, sub Muntele Cozia, la doi kilometri de ctitoria voievodului Mircea cel Batran, Manastirea Cozia.

Acces: posibilitatile de a ajunge aici sunt multiple si comode, cei ce doresc o plimbare pe jos, merg din statiunea Caciulata peste digul ce uneste cele doua maluri ale raului, altii cu trenul, ce opreste in statia din apropiere, sau cu masina, pana in curtea Sfantului Locas.

Scurt istoric:
Denumirea Manastirii vine de la un turn masiv, de pe stanca numita "Piscul lui Teofil", construit in secolul al II-lea de legiunile romane din Castrul Arutela ale carui ruine se mai vad in Poiana Bivolari, mai jos de actuala hidrocentrala. La inceput i s-a zis "Schitul de dupa turn", apoi "Schitul Turnu", iar in cele din urma, "Manastirea Turnu".

Istoria ne relateaza ca prin veacurile al XV-lea si al XVI-lea s-au retras cativa calugari de la Manastirea Cozia, traind la inceput intr-o desavarsita saracie, adapostiti in colibe si case de lemn. Dintre sihastri retrasi aici cei mai renumiti au fost pustnicii Daniil si Misail, ale caror chilii (sapate in stanca) se vad si astazi.
 Pe la jumatatea secolului al XVI-lea, adunandu-se mai multi sihastri, ieroschimonahul Misail a ridicat aici o mica biserica de lemn cu hramul "Intrarea in Biserica a Maicii Domnului", intemeind astfel "Schitul Turnu".
        In anul 1676, dupa ce egumenul cozian Varlaam a fost promovat episcop al Ramnicului, acorda o grija deosebita pustnicilor de la Turnu; ajungand apoi mitropolit al Tarii Romanesti, construieste o bisericuta din piatra si caramida pe vechea temelie, a bisericii de lemn, asezand sub ea moastele cuviosilor Daniil si Misail. De atunci, ea fiind o asezare monahala cu viata statornica, sub obladuirea Manastirii Cozia.
      Biserica veche ce se afla imediat la intrare, a fost ridicata in anul 1676, pe locul alteia din lemn, ctitoria fostului episcop de Ramnic, Varlaam, mitropolitul Tarii Romanesti, stins din viata in anul 1702.
       Pana in anul 1939, aici a functionat o scoala de cantareti bisericesti.

Hramuri:

  •  "Schimbarea la Fata" (6 August) - hramul principal al manastirii.
  • "Izvorul Tamaduirii
  •  Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

Staret:
monahul Ioanichie Trifa, hirotonit ieromonah in 1992, care conduce destinele Manastirii si in prezent. Originar din judetul Alba, devotat vietii monahale si bun gospodar.


Atractii deosebite pentru vizitatori sunt:
  •          Chiliile sapate in piatra, considerate ca spatii unde au locuit primii pustnici turneni.

Chilie sapata in piatra 
  •   In apropierea acestui vechi asezamant monastic se pastreaza si astazi unele vestigii istorice renumite cum ar fi: castrul roman "Arutela", stanca de piatra numita "Masa lui Traian" si baile termale de la Bivolari - pe malul stang al Oltului. 
Vestigiile castrului roman
Mănăstire de călugări
         In prezent la Manastirea Turnu vietuiesc peste 25 de monahi si frati, in munca si rugaciune. Ducând o viata austera, neconsumandu-se carne.

Impresii personale: Mi-a randuit Bunul Dumnezeu si am ajuns in acest loc deosebit. E o combinatie minunata, manastirea este intre munte Cozia si  raul Olt. Un loc linistitor, incarcat pozitiv ce dau trairii de ne descris. M-am simtit deosebit.

Adresa: loc. Călimăneşti, jud. Vâlcea, cod 245601, România. Este situată la 25 km de Rm. Vâlcea
Peisajul ce inconjoara ManastireaNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu