luni, 22 aprilie 2013


DESPRE                          - CURIOZITATI - PASIUNI - 


ciresul japonez - SAKURA ( sau sau さくら sau サクラ?)

Prunus serrulata (Cireşul Japonez) 
  • Increngatura: Angiosperms
  • Clasa: Eudicots
  • Ordinul: Rosales
  • Familia: Rosaceae
  • Genul: Prunus
  • Specia: Prunus serrulata
  • Denumire populara: cireş japonez
DESCRIERE:
Arbore cu coroana foarte larga, crestere erecta, frunzele tinere roscate, flori duble, de culoare roz intens cu inflorire bogata care apar in lunile aprilie-mai.
Atinge inaltimi de 7-10 m, diametrul coroanei 5-8 m, are o crestere moderata si se dezvolta bine in plin soare.

Sakura este indigenă în JaponiaChinaCoreea și India, dar poate fi găsită și în FilipineCanadaSUAGermaniaMarea Britanie, Romania etc.


Florii de prunus serrulata
ÎNGRIJIRE:
Tundere: Se poate menţine la dimensiuni mici prin tunderi succesive.
Sol: Necesita un sol profund, afanat si fertil. Nu suporta terenurile in apropierea apelor sau cele cu panza freatica superficiala.
Lumină: Pentru o buna crestere necesita mult soare.

         BENEFICII:
Cireşul japonez este un arbore strict decorativ, el nu face fructe.


SEMNIFICATIE:
Sakura, simbolizeaza dragostea, trecerea de la deziluzie la iluminare, natura efemera a vietii scurte si frumoase. Ciresul este intruchiparea sacrificiului; florea de cires, simbolul delicatetii si sensibilitatii omului, iar petalele florii de cires intruchipeaza persoana care se sacrifica pe sine pentru o misiune sau un ideal al sau.
Ciresul japonez inflorit

In limba japoneza sakura inseamna copacul de cires cu florile sale. Deasemenea este bine de stiut, ca ciresul despre care vorbim nu este acelasi cu ciresul care face fructe (sakuranbo), fiind o specie cultivata numai pentru florile sale. Regasita in cultura multor popoare asiatice, sakura, are o diferita insemnatate in functie de cultura si traditia specifica fiecarei natiuni, existand pe continentul asiatic in peste 200 de variante de cires. In Japonia, ciresul, are un loc aparte, in jurul acestuia creandu-se o adevarata pasiune ridicata la rang de arta. Semnificatia in sine, a condus in istorie la acordarea unor intelesuri, pe care noi europenii nu avem cum sa le intelegem.

Ciresul infloreste pentru prima data in luna ianuarie undeva in zona Okinawa si pana in ultimele 2 saptamani din martie si primele 2 din aprilie, in functie de temperatura, acesta, va inflori si in Kyoto si Tokyo ajungand mai apoi in celelalte provincii din nord. Institul Japonez de Meteorologie publica o permanenta monitorizare a frontului ..de inflorire a ciresului, informand pe cei interesati cand si unde acesta infloreste. Acest fenomen este denumit sakura zensen. Japonezii acorda o mare atentie acestor stiri meteorologice, multi abandonad pur si simplu totul pentru a fi alaturi de familie in parcuri, temple etc. si a vedea cum infloreste sakura. 


UTILIZARE:
Florile sunt admirate pentru frumusețea lor, iar lemnul este întrebuințat pentru mobilă de înaltă calitate, sculptură sau pentru imprimatul stampelor.

Impresii personale: 
Intr-adevar sunt niste flori deosebite, pe langa care doar treceam, le admiram, le pozam si le uitam, asta pana, nu demult, cand mi-am descoperit o pasiune pentru Japonia, in special limba, cultura si artele sale. Si de cand am citit mai mult si am cautat informatii despre ceva atat de departe fata de europa, simt ca ma bucur mai mult de primavara inflorita si de florile de ciresii atat cele japoneze cat si cele autohtone. Reinvierea naturii este ceva deosebit si sper sa aduca un strop de bucurie in inimile fiecarui muritor.  


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu